LA PAS, festivalul de gastronomie artizanală organizat la Timișoara la început de toamnă 2022, a invitat cei peste 7000 de participanți să își auto-investigheze practicile de consum durabil și relația cu apa din perspectiva unei întrebări cheie:
Este apa un produs sau un bun public comun?
Elevii voluntari distribuie apă gratuit vizitatorilor în cadrul festivalului LA PAS
În prezent, se discută public despre o criză globală a apei: rămânem fără apă proaspătă – sună ciudat atunci când o avem atât de la îndemână, la distanță de un simplu robinet. Populația planetei a crescut rapid în ultima sută de ani și nu există suficientă apă potabilă pentru toată lumea – sună și mai bizar atunci când avem în vedere că 70% din suprafața planetei e reprezentată de apă.
Din cei 70% de albastru planetar: 97% sunt mări și oceane, 2% sub formă de gheață și numai 1% e apa proaspătă, cea care susține întreaga viață pe Pământ, accesibilă prin râuri, lacuri, acvifere, permafrost și ghețari, cu o distribuție inegală pe glob.
Apa proaspătă, curată și în cantități suficiente este esențială pentru societate, economie și pentru ecosistemele planetei – toate aceste dimensiuni fiind interconectate. Apa reprezintă un bun comun, global, care trebuie să fie accesibil tuturor.
Totuși, consumăm apa proaspătă mai rapid decât putem suplini resursa. Fiind atât de la îndemână, nu o valorificăm corespunzător, nu o privim drept un bun economic cu o valoare importantă și o tratăm ca pe o resursă nelimitată.
Apa are un rol fundamental și aproape invizibil în viața zilnică. În teorie, o persoană consumă aproximativ 2 L de apă pe zi. Adevărul este că fiecare om are nevoie de câteva sute bune de litri în tot ceea ce face pe parcursul unei zile: hidratat, spălat, gătit, curățenie, încălzire, la care se adaugă apa folosită în producția bunurilor industriale și de agricultură pe care le cumpără și consumă.
Publicul festivalului LA PAS a consumat exclusiv apă de la fântânile publice
Cum putem să privim situația dintr-o perspectivă globală, atunci când ne raportăm la apa noastră cea de toate zilele aflată la distanță de niciun robinet?
Fiecare dintre noi are un impact. Totuși, din procentajul total global de utilizare a apei potabile, cea pe care o lăsăm să curgă în neștire atunci când ne spălăm pe dinți sau în timpul dușurilor lungi, numai aproximativ 10% ține de consumul domestic, 20% de industrii și peste 70% de agricultură.
Cât și cum valorificăm apa? Cine îi stabilește valoarea? E până la urmă un bun economic, un drept fundamental sau un bun public comun?
Ca locuitori ai Planetei, avem responsabilitatea colectivă de a proteja și valorifica apa proaspătă ca pe un bun comun, al tuturor, dar și un drept fundamental al celor din prezent și al generațiilor ce vor urma. Cultivarea unor atitudini și comportamente responsabile privind relația cu apa la nivel individual poate influența pozitiv la nivel de grup, de comunitate și de societate.
Distribuția inegală a apei pe glob – o problemă locală cu nevoie de soluții globale
La nivel de societate globală, 1 din 3 persoane nu are în prezent acces la infrastructură pentru a aduce apă curată și sanitație în locuință. Mare parte dintre aceste persoane sunt nevoite să parcurgă distanțe de kilometri întregi pentru a transporta apă proaspătă acasă, la familii, aprovizionarea cu energie, tehnologie și infrastructură necesare pentru accesul la apă fiind mult prea costisitoare.
Situațiile dezastruoase din țările cu climă fierbinte, schimbările climatice, poluarea, plus creșterea alertă a populației Globului pun presiune pe apa proaspătă, cererea fiind într-o continuă creștere, iar resursa insuficientă. În acest ritm alert, dacă nu ne asumăm o schimbare de comportament la nivel de societate, se poate ajunge inclusiv la situații de conflict pentru accesul la resursele de apă.
O utilizăm în industrii, agricultură, în gospodării și producem cantități enorme de apă reziduală. Inovația și tehnologiile noi pot eficientiza sistemul de reciclare a apei de consum. Integrarea de sisteme, infrastructură nouă și tehnologii inteligente de valorificare a apei, plus acțiunile individuale, pot contribui la protejarea resursei astfel încât să asigure mereu suficientă apă pentru toată lumea.
În orice caz, dacă vă întrebați – planeta nu va rămâne prea curând fără albastrul ei specific – se ocupă ciclurile naturale ale apei de partea asta. O întrebare mai potrivită este: Cât din apa dulce planetară și pentru cât timp ne mai este nouă accesibilă?
Agricultura, principalul consumator al resursei de apă proaspătă, este esențială ca să hrănească o populație planetară în continuă creștere. Iar noi putem contribui la diminuarea impactului agriculturii și al industriilor alimentare asupra apei, prin reducerea risipei de hrană.
În prezent, aproximativ o treime din produsele din agricultură sunt risipite și transformate în deșeuri. Pe lângă alegerile responsabile pe care le putem face în viața de zi cu zi în relație directă cu apa, putem opta pentru variante de consum și produse alimentare a căror producție pune o presiune mai mică pe resursa de apă – un bun comun care, paradoxal, ne înconjoară și totuși nu ne mai ajunge.
În pledoaria pentru apă ca bun comun ne-a inspirat echipa Asociației CRIES care, la final de septembrie 2022, a organizat în Parcul Rozelor din Timișoara, împreună cu peste 50 de artizani, 32 de parteneri naționali și internaționali și delegații din 6 țări europene, festivalul LA PAS dedicat gastronomiei artizanale și consumului durabil. Festivalul face parte dintr-un program amplu care contribuie, printr-un mix de direcții de dezvoltare, arii de expertiză și instrumente de lucru cu publicul, la consolidarea unei societăți mai responsabile și la generarea de convivialitate, sobrietate și minimalism, într-o lume care cere urgent să încetinim ritmul de consum al resurselor planetare.
Ediția 2022 a festivalului a invitat publicul să subscrie la Declarația de principii LA PAS, care a inclus și promovarea apei ca bun public, de consum și valorificare la comun. Declarația este disponibilă aici.
Amenajarea a trei fântâni din trei parcuri centrale ale Timișoarei
Festivalul LA PAS a promovat accesul la apă din rețeaua publică și principiile utilizării raționale a acestei resurse. Apa nu este un bun economic, motiv pentru care la Festival nu a fost comercializată apă îmbuteliată. Participanții au avut acces la apă din rețeaua publică și de la Uzina de Apă din Urseni, asigurată de către Aquatim, operator regional al serviciilor de utilitate publică, de alimentare cu apă și canalizare pe aria județului Timiș. Au fost amenajate mai multe puncte de distribuție cu dozatoare în parc, alimentate cu apă potabilă de la stația de tratare, iar vizitatorii au fost încurajați să vină cu recipiente reutilizabile sau să folosească paharele din amidon puse la dispoziție de Festival.
În programul Festivalului a fost integrat, în colaborare cu echipa Aquatim, un tur ghidat la vechea Uzină de apă, viitorul Muzeu al Apei, unde participanții au explorat moduri în care se materializa sustenabilitatea acum mai bine de un veac.
Prin LA PAS – educație pentru schimbare, un proiect de educare prin experiență care le propune elevilor timișoreni contexte reale de învățare despre consumul responsabil, zeci de elevi au fost pregătiți ca voluntari ai activităților și atelierelor festivalului. În zilele de festival, tinerii au acționat cu rol de multiplicator în rândul vizitatorilor, al prietenilor și al familiilor, pentru promovarea accesului la apă în spații publice și a mesajului privind apa ca bun public, comun.
Elevii voluntari, organizatorii și cei peste 50 de artizani participanți au adus în atenția publicului valori privind sustenabilitatea și solidaritatea, materializate în diferite acțiuni, precum cea în care apa a fost oferită gratuit tuturor celor care au participat. La un număr de 7000 de vizitatori ai Festivalului, a fost evitată utilizarea a cel puțin 7000 de sticle de plastic de unică folosință.
Contează, când punem în perspectivă cu faptul că 70% din oxigenul din atmosferă este produs de plantele marine, multe fiind specii pe cale de dispariție din pricina plasticului care sfârșește în apă. Deșeurile care ajung pe luciul râurilor din orașe sunt purtate de apă până la vărsare în mările și oceanele lumii. Chiar și de aici, local, reușim să influențăm întreg ecosistemul natural global.
În 2022, Asociația CRIES a preluat provocarea de a face un Festival „altfel”, subscriind principiilor dezvoltării durabile, selectând atent expozanții, producătorii de conținut și artiștii, lansând în spațiul public o declarație de principii și invitând la o meditație asupra importanței reducerii risipei alimentare și a sobrietății într-o lume marcată de multiple crize și foamete.
În cinstea valorii apei pentru oraș și comunitate, în 2020, programul LA PAS a inclus amenajarea a trei spații urbane prin implicarea unui grup de artiști în revitalizarea, prin intervenții de creație artistică, a trei fântâni publice pentru a le aduce în atenția locuitorilor orașului.
Mai multe informații despre programul LA PAS sunt disponibile aici.
Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile în organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.
Act for Tomorrow este partener în acest proiect.
Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare: www.cries.ro / www.facebook.com/AsociatiaCRIES / www.youtube.com/user/asociatiaCRIES
Programul LA PAS: www.la-pas.cries.ro / www.facebook.com/lapas.cries / www.instagram.com/la.pas.timisoara