Follow us on Social Media

Factori care influențează transmiterea bolilor de la animale la oameni

Factori care influențează transmiterea bolilor de la animale la oameni
Factori care influențează transmiterea bolilor de la animale la oameni

Știați că aproximativ 60% din toate bolile infecțioase sunt transmise omului de către animale, așa cum sunt și 75% din toate bolile infecțioase nou apărute?

Potrivit UN Environment Programme, activitatea umană influențează transmiterea bolilor de la animale la oameni în diferite moduri:

👱🐾 Interacțiunea oamenilor sau a animalelor crescute pentru consum cu animalele sălbatice ne expune și pe noi și pe ele riscului de propagare a potențialilor agenți patogeni. Pentru multe dintre bolile transmise de animale, acestea sunt o punte epidemiologică între fauna sălbatică și infecțiile umane.

🌍 Schimbările de mediu determină apariția bolilor transmise de animale – de obicei rezultatul activităților umane, de la schimbarea modului de utilizare a terenurilor, până la schimbarea climatului, determină modificări ale agenților patogeni, care evoluează continuu pentru a găsi noi gazde.

🦇 De exemplu, virusurile asociate liliecilor au apărut din cauza pierderii habitatului acestora prin defrișare și expansiune agricolă. Liliecii joacă roluri importante în ecosisteme, ei sunt polenizatori nocturni și țin populațiile de insecte sub control.

⚕️ Integritatea ecosistemului este extrem de importantă pentru sănătatea și dezvoltarea umană. Modificările de mediu provocate de om modifică structura populației faunei sălbatice și numerele acestora, reducând biodiversitatea, conducând la noi condiții care favorizează anumite gazde sau agenți patogeni.

🦠 Integritatea ecosistemelor poate ajuta la reglarea bolilor prin susținerea unei diversități de specii, astfel încât este mai dificil pentru un agent patogen să se răspândească, să se amplifice sau să domine.

🌡️ Este imposibil de prezis de unde va veni următorul focar sau când va fi. Există din ce în ce mai multe dovezi științifice ce indică faptul că focarele sau bolile epidemice vor deveni probabil mai frecvente pe măsură ce climatul continuă să se schimbe.

Puteți citi mai multe pe: https://www.unenvironment.org/…/six-nature-facts-related-co…

Imagine preluată și adaptată în limba română via UN Environment Programme.

#COVID19

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *