Cartografierea Microplasticului în Apele Române

Parteneri: Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii la București

Proiect realizat cu sprijinul: Asociația Ing Med Pitești & INFLPR

Descriere: Proiectul „Cartografierea Microplasticului în Apele Române” și-a propus să realizeze prima monitorizare a microplasticului din apele dulci de pe teritoriul României. Acest instrument își propune să ofere publicului larg informații cu privire la calitatea apei și impactul deșeurilor de plastic asupra acesteia, dar poate fi, de asemenea, un instrument fundamental pentru dezvoltarea unor politici publice specifice pentru protecția apei. Proiectul își propune, de asemenea, să contribuie activ la conștientizarea impactului pe care plasticul asupra ecosistemelor acvatice și asupra sănătății umane, pentru a preveni și combate poluarea apelor.

Raportul Cartografierea Microplasticului în Apele din România” a avut ca scop identificarea particulelor de microplastic în principalele surse de apă dulce din România, realizată prin analiza calitativă a 21 de probe de apă, de pe întreg teritoriul României. Locațiile alese constituie un eșantion reprezentativ la nivel național, sursele de apă fiind alese având în vedere distribuirea geografică, lungimea, respectiv suprafața, dimensiunea bazinelor hidrografice, precum și istoricul de poluare cu deșeuri de plastic al acestor cursuri de ape sau lacuri.

Rezultatele analizelor efectuate pe cele 21 de ape dulci indică prezența microplasticului în toate probele analizate și evidențiază nevoia de noi studii cantitative pentru râurile mari din România, în vederea stabilirii concentrațiilor de microplastic și elaborarea de măsuri pentru prevenirea și combaterea poluării cu microplastic a apelor din România, o importantă problemă de mediu. Analiza probelor de apă a fost realizată de către specialiști în domeniu, în laboratoarele Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, București, Măgurele (INFLPR).

Probele au fost colectate din următoarele râuri și lacuri: Argeș – Vidraru și Oltenița; Bistrița Aval – jud. Neamț; Dâmbovița – București și Joița; Dunăre – Orșova, Turnu-Măgurele și Galați; Ialomița, jud. Ialomița; Mureș – Hațeg; Olt – Călimănești și Islaz; Prut – județul Iași; Siret Galați; Someșul Mare – Bistrița; Someșul Mic – Cluj; Prut; Parcul Natural Văcărești Văcărești – Izvor și Lac; Lacul Snagov; Lacul Bâtca Doamnei – Piatra Neamț; Lacul Razim – Constanța.

Totodată, în cadrul raportului este elaborat pentru prima dată un set de recomandări specifice pentru abordarea acestei probleme în România, care constituie un punct de plecare în dezvoltarea de politici publice care vizează limitarea poluării cu microplastic a mediilor acvatice, precum și în dezvoltarea unei strategii naționale privind protejarea apelor.

Raportul integral este disponibil aici – https://drive.google.com/file/d/15HYeJeqxE6B3Cflwv9dxlDWzAxSAA6aK/view  ,

iar o variantă scurtă a acestuia poate fi consultată aici https://drive.google.com/file/d/1o4C9J_1ojCc4hLHcRb0eTsXhekdusvQg/view

VIDEO: Microplasticului din apele României, pe înțelesul tuturor