Acţionăm pentru Ape! – A.P.A. 2020


Campania „Față în față cu deșeurile din ape”


Descriere: În august 2020 a fost lansată campania de conștientizare “Față în față cu deșeurile din ape”, prin care românii au fost puși față în față cu deșeurile care pun în pericol viețile animalelor acvatice. Prin această campanie, oamenii au fost îndemnați să spună “Stop deșeurilor din Ape!”, fiind ajutați de imaginile cu puternic impact vizual, care au pus în oglindă cele mai importante specii de animale acvatice sau protejate din Marea Neagră, Dunăre și Dobrogea, cu cele mai întâlnite deșeuri din ape.

Campania a constat în 11 materiale vizuale, primele 10 ilustrând o paralelă între durata medie de viață a animalelor și cea a deșeurilor, privite în oglindă. Ultimul afiș a avut în centrul său omul, oglindit în suma deșeurilor prezentate în primele 10 materiale. Astfel, oricine a privit aceste materiale vizuale a putut conștientiza faptul că odată ajunse în natură, deșeurile nu dispar, ci rămân în fluvii, mări și oceane până la 500 de ani după dispariția animalelor și a omului. Campania s-a bucurat de un real succes în mediul online, ajungând la peste 1.000.000 de persoane în mediul online.

În perioada 7 august – 20 septembrie în stațiunile în care am avut avut sistemele de colectare în formă de animale marine, dar și în magazinele Kaufland de pe litoral am desfășurat caravana de informare și educare. Aceasta a fost formată dintr-o expoziție care cuprinde materialele vizuale ale campanie. Caravana a fost realizată din materiale ecologice, dotată cu energie electrică provenind din panouri fotovoltaice, își a fost dispusă în 3 dintre cele mai importante stațiuni de pe litoral (Constanța, Năvodari și Mangalia), dar și în rețeaua magazinelor Kaufland România din județul Constanţa.


Lansarea primei infrastructuri de colectare a deșeurilor sub formă de animale marine gigant pe plajele de la Marea Neagră


În iulie 2020, am lansat prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant, care reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România. Acestea au fost amplasate pe 3 dintre cele mai importante plaje din stațiunile turistice de pe litoralul românesc: Plaja Reyna din Constanța, Plaja Nomad din Năvodari și Plaja Eminescu din Mangalia.

Cele 4 sisteme gigant reprezentând doi delfini, un sturion și o broască țestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deșeurile îl au asupra animalelor acvatice.

În infrastructura special amenajată se colectează doar deșeuri reciclabile din materiale de plastic și metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior acestea sunt preluate și trimise către stații de sortare, urmând a fi reciclate și transformate în noi produse.

Complementar acestei acțiuni, în perioada sezonului estival (iulie-septembrie), Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România au derulat o campanie de conștientizare prin care, cu sprijinul voluntarilor, au informat turiștii referitor la impactul pe care poluarea cu deșeuri a apelor îl poate avea asupra speciilor aflate pe cale de dispariție. De asemenea, cei care au ales să colecteze separat au fost recompensați cu premii prietenoase cu mediul, precum baterii externe cu încărcare solară, paie reutilizabile şi alte surprize. 


Ecologizări 2020

Lacul Golești, județul Argeș


Obiectiv: Colectarea de deșeuri în 2 zone extrem de poluate de pe râul Argeș

Descriere: Aceasta a fost ultima acțiune de ecologizare din sezonul primăvară – toamnă 2020,  în cadrul programului “Acționăm pentru Ape”, organizat de Asociația Act for Tomorrow, cu sprijinul Kaufland Romania. În cadrul unei acțiuni restrânse cu doar 40 de voluntari (pentru a asigura siguranța participanților în contextul COVID-19), am mobilizat comunitatea locală și împreună, am reușit să curățăm o mare parte din deșeurile acumulate în aceste zone. 

Rezultate:

  • Deșeuri colectate: – 300 de saci de deșeuri; peste 5.5 tone de deșeuri
  • Voluntari implicați: 40 

Eveniment realizat cu sprijinul: Asociația Ing Med Pitești, Asociația Zimbrul Carpatin


Plaje Constanța și Mangalia, județul Constanța


Obiectiv: Colectarea de deșeuri de pe plajele din Constanța și Mangalia

Descriere: De Ziua Internațională de Curățare a Țărmurilor Marine (Coastal Cleanup Day), am spus “Stop deșeurilor din ape!” și am colectat deșeurile acumulate pe plaje în perioada estivală. Astfel, am redat atât frumusețea plajelor din Constanța (în zona plajei Reyna – Reyna Beach), cât și din Mangalia (în zona insulei).  

Rezultate:

  • Deșeuri colectate: – 300 de saci de deșeuri peste 5.5 tone de deșeuri
  • Voluntari implicați: 40 

Instituții partenere: Apele Române Dobrogea-Litoral,  Primăria Constanța.

Eveniment realizat cu sprijinul: Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului Constanța, în parteneriat cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Filiala Mangalia


Parcul și Lacul Tăbăcăriei, județul Constanța


Obiectiv: Colectarea de deșeuri din Lacul și Parcul Tăbăcăriei

Descriere:  Lacul Tăbăcăriei ar fi trebuit să fie un simbol al Municipiului Constanța, însă ajunsese un simbol al degradării și nepăsării. Mormane de deșeuri zăceau atât pe aleile și în spațiile verzi ale parcului, cât și pe luciul apei sau depozitate pe fundul lacului. Astfel erau puse în pericol viețile animalelor ce locuiesc în zonă, precum lebede, vidre, pelicani, rațe sălbatice și alte specii, acestea sunt nevoite să trăiască printre pet-uri, ambalaje de dulciuri și semințe, pungi, bidoane și alte gunoaie.

Așadar, echipa Act for Tomorrow și-a propus să redea frumusețea lacului și parcului Tăbăcăriei și am organizat pe 5 Septembrie 2020, o acțiune de ecologizare a zonei. Alături de 100 de voluntari implicați, am reușit să redăm frumusețea acestei zone înțesată de amintiri și natură.  Voluntarii prezenți au intervenit cu zeci de bărci, caiace, dar și echipamente speciale, precum mincioguri de diverse dimensiuni, clești, plase și alte sisteme inovatoare de colectare a deșeurilor de pe ape. Mai mult decât atât, unul dintre momentele cheie ale acțiunii a constat în intervenția unei echipe formată din 4 scafandri. În mai puțin de o oră, aceștia au colectat de pe fundul lacului aproape 20 de saci cu deșeuri abandonate probabil de ani de zile, precum oale și tigăi, piese auto, echipamente de la uzinele chimice, resturi de materiale textile.

Rezultate:

  • Suprafață: cca. 99 ha
  • Deșeuri colectate: –    350 de saci de deșeuri; peste 4.000 kg – 2.200 kg de pe maluri și din parc și 1.800 kg din apa lacului
  • Voluntari implicați: 100

Instituții partenere: Apele Române Dobrogea-Litoral,  Primăria Constanța.

Eveniment realizat cu sprijinul: Restaurant Reyna Constanța, Nemo Diving Center, Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România


Defileul Oltului, județele Vâlcea, Sibiu și Argeș


Obiectiv: Colectarea de deșeuri din zona Defileul Oltului

Descriere: Pe malurile din zona Defileul Oltului au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri abandonate de turiști sau pescari, dar și aduse de apă. În cadrul primei acțiuni de ecologizare a apelor realizată în 2020 în cadrul programului “Acționăm pentru Ape”, cu sprijinul Kaufland Romania, asociația Act for Tomorrow a mobilizat 75 de voluntari din județele Vâlcea, Sibiu și Argeș, pentru a reda frumusețea zonei Defileul Oltului și a asigura un mediu curat și fără deșeuri pentru peștii care înoată în apele Oltului (Somn, Crap, Știucă, Șalău etc.).

Împreună, am spus “Stop deșeurilor din ape!” și am intervenit cu peste 20 bărci pneumatice și caiace în unele din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei Olt.

Rezultate:

  • Deșeuri colectate: –   200 de saci de deșeuri; 1.500 kg de deșeuri
  • Voluntari implicați: 75 

Instituții partenere: Consiliul Județean Vrancea

Eveniment realizat cu sprijinul: Hidroelectrica Vâlcea, GreenPoint Management, Sibiu Tourism, ASSV – Asociația SEVEN STEPS Vâlcea , Asociația SMILE, @Asociația Studențească INGMED Pitești, Asociația Zâmbete Colorate.