Natură Urbană - Oxigen pentru Constanța

Sub umbrela programului “Natură Urbană - Oxigen pentru Constanța”, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Palatul Copiilor Constanța și Asociația Act for Tomorrow își propun să dezvolte și să sprijine noi proiecte de regenerare urbană, de creștere a suprafețelor de spațiu verde la nivelul municipiului și creare de păduri urbane, să dezvolte noi activități de educație și voluntariat adresate copiilor, tinerilor și adulților din Constanța, dar și acțiuni pentru a spori gradul de colectare și reciclare a deșeurilor.  

Prima inițiativă din cadrul programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” a constituit-o plantarea pădurii urbane comunitare din zona Marvimex, Inel 2, în aprilie 2023. 

Tot în primăvara anului 2023, 75 de elevi au readus la viață vechile sere de la Palatul Copiilor Constanța, sărbătorind astfel Zilele Constanței. În cadrul acestei acțiuni, au fost înființate 4 mini-pepiniere, iar elevii au participat într-un exercițiu practic de plantare și transplantare a 450 stejari crescuți în curtea Palatului Copiilor, din ghindele produse de arborii maturi. De asemenea, o noutate pentru elevii din Constanța a fost și instalarea primei sere hidroponice, care va produce aproximativ 300 puieți în fiecare lună, pentru a fi ulterior transplantați în zone cheie sau noi păduri urbane din oraș. Totodată, Asociația Act for Tomorrow a realizat acțiuni de curățenie, tăiere a vegetației și toaletare ?, în vederea înfrumusețării spațiului verde existent și a redeschiderii amfiteatrului de vară.

Viziunea pe termen mediu pentru acest spațiu presupune: curățarea și toaletarea suprafeței verzi existente, transformarea a 3.500 mp din interiorul pistei de karting  într-o pajiște urbană, crearea unei biblioteci în aer liber, amenajarea a două zone destinate relaxării și picnicurilor, precum și realizarea unei pepiniere și a unei sere educative cu pomi, puieți, arbori, arbuști, legume și flori. Scopul este acela de a crea un spațiu comunitar verde și curat, un loc de relaxare, recreere și socializare pentru copii și nu numai.


„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc.


Pădure Urbană Marvimex


Prima mini-pădure urbană comunitară din Constanța a fost plantată pe 1 aprilie 2023, în zona Marvimex - Inel 2, în cadrul programului strategic de regenerare urbană „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” dezvoltat de Primăria Constanța și Asociația Act for Tomorrow.  Acțiunea face parte din programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom

Această primă mini-pădure urbană din municipiu, de 0.2 ha, numără aproximativ 2.000 de arbori arbuști dintr-un mix de 14 specii și 750 arbuști.

Proiectul a vizat crearea primului spațiu regenerativ din Constanța, în cartierul Inel 2, și multiplicarea acestuia, dar și o componentă puternică de responsabilizare a locatarilor, dar și a comunității mai largi, în vederea protejării spațiului verde nou creat.

Astfel, unicitatea proiectului constă în implicarea directă a comunității în îngrijirea și dezvoltarea armonioasă a pădurii urbane, astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor. 

Spațiul este prevăzut cu flori ornamentale, alei și zone de relaxare. Pe termen mediu, locuitorii se vor bucura de mai multe facilități în acest spațiu verde: un teren de fotbal, o pictură murală, o pistă de alergat, o pajiște urbană și un loc de joacă pentru copii. Proiectul presupune crearea unor oportunități de învățare și recreere pentru locatari, ateliere de educație ecologică, realizarea de picturi murale, cinematograf în aer liber și alte activități în natură, pentru ca aceștia să se poată bucura de tot ce are de oferit noul spațiu verde din cartierul lor.


Rezultate

  • Suprafața plantată: 0.2 ha 
  • Nr. de arbori plantați: 2.000 arbori, 750 arbuști
  • Voluntari mobilizați: 190
  • Specii plantate: stejar pedunculat, stejar roșu, mojdrean, frasin, paltin de câmp, mesteacăn, ulm, tei, pin negru, arțar, jugastru