Acţionăm pentru Ape! – A.P.A. 2021


Dezvoltarea primei ambarcațiuni 100% electrice din Europa, care colectează deșeurile din ape – EBISU


Ebisu – Protectorul apelor” este compus dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii  model Tesla 3, cu încărcare directă de la panourile solare, având un motor de 18 kw și cu o baterie de 40kw.

Ambarcațiunea este dotată cu o bandă colectoare având ca dimensiuni 2900 x 890 mm, care susține o greutate de peste 150 kg de deșeuri. Într-un interval de câteva ore, Ebisu poate colecta peste 300 kg (plastic, sticle, metal, textile), cu lățimi de până la 80 cm. Toate deșeurile colectate sunt sortate încă de pe ambarcațiune, pe 4 categorii: plastic, biodegradabil, alte deșeuri reciclabile, deșeuri nereciclabile. Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. 

Ambarcațiunea a fost proiectată de la zero în România, de Asociația Act for Tomorrow și colaboratorii noștri, iar întregul ansamblu a fost realizat în ţara noastră. 

A fost lansat în cadrul conferinței de presă desfășurată în prezența Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor , Tánczos Barna , Directorul General al Administrației Naționale „Apele Române”, Laszlo Barabas, Președintele Act for Tomorrow, Andrei Coșuleanu și Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Locații ecologizate:  Golful Cernei (Mehedinți), Lacul Tărlung (jud. Brașov), Dunavățu de Jos, Delta Dunării  (jud. Tulcea).


Lansarea celei mai mari picturi murale din lume, care purifică aerul


Realizată cu vopsea purificatoare Airlite, pe o suprafață de 2.000 de mp2, pe zidul Reyna Beach din Constanța, lucrarea de artă murală „Reflexii marine – Fața nevăzută a poluării” transmite un mesaj cu puternic impact vizual asupra problemei poluării apelor cu deșeuri și asupra impactului acestora asupra ecosistemelor acvatice.

Are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de 88 copaci maturi. Totodată, într-un an aceasta elimină 112 kg de oxizi de azot, absoarbe 95 de kg de CO2 și neutralizează echivalentul gazelor emise de 428 de mașini Euro6.

Conferința de presă de la lansarea picturii a fost însoțită de activități sportive și sesiune educaționale, dar și de un concert Smiley și proiecția în aer liber a documentarului România Sălbatică, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră.

La evenimentul de lansare au participat peste 3.000 de persoane.


Dezvoltarea infrastructurii de colectare în formă de animale marine gigant pe plajele din România și responsabilizarea turiștilor


Am dezvoltat cel mai mare sistem de infrastructuri de colectare a deșeurilor în formă de animale marine gigant, format din: șase delfini, un sturion, un crap şi o ţestoasă, toate fiind amplasate pe plajele de pe litoralul românesc.

În fiecare weekend, cu sprijinul voluntarilor noștri implicați, am răsplătit turiștii care au ales să colecteze separat cu premii prietenoase cu mediul, precum căni reutilizabile, boxe din bambus şi alte surprize.

Locații: Reyna Beach (Constanța), Shut up Beach (Mamaia), Nomad Beach (Năvodari)

 Rezultate: 32.000 kg deșeuri colectate, 829 premii oferite


Acțiuni de ecologizare


Locații ecologizate: Faleză Constanța, Delta Dunării – Dunavățu de Jos (jud. Tulcea), Golful Cernei (jud. Mehedinți) , Lacul Tărlung, (jud. Brașov).

Deșeuri colectate: 2.250 kg

Voluntari implicați: 105