#EcoTraining pentru elevi și profesori
Cu ocazia Zilei Internaționale a Educației pentru Mediu, pe 26 ianuarie, alături de Consilul Național al Elevilor, am organizat un EcoTraining virtual și interactiv. Evenimentul a fost creat special pentru elevi și profesori, întrucât nevoia educației ecologice în școli este una recunoscută de cât mai multe cadre didactice care înțeleg ce impact pot avea unitățile de învățământ în a croi viitoare generații și ca protectori ai mediului.
Am vorbit despre diferența dintre deșeuri și gunoi, despre piramida reciclării, despre colectare selectivă, alte probleme cu care mediul se confruntă, cum ar fi poluarea și schimbările climatice, dar și despre cum ne putem implica noi ca cetățeni în a avea un rol activ în combaterea problemelor de mediu.
Descarcă prezentarea EcoTraining pentru elevi și profesori.
Rezultate:
- peste 800 de cadre didactice și elevi înscriși
- 30 de premii eco-friendly acordate elevilor implicați
Învață cu Act for Tomorrow
Metaminds – #beameta
Partener: Metaminds
Ne-am alăturat campaniei realizate de Metaminds și “Floare de colț”, fundație creată de Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București, care își propune să aducă împreună două subiecte extrem de actuale și importante pentru România: conștientizarea necesității colectării separate și implicarea în educație. Inițiativa face parte din cadrul platformei de responsabilitate socială #beameta prin care Metaminds și-a propus să promoveze personaje reale care doresc să își depășescă limitele și, prin acțiunile lor, să genereze performanță, plus-valoare și schimbare în diferite domenii.
Personajele principale ale acestei campanii sunt elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din București care transformă colectarea separată a deșeurilor într-un sprijin real pentru școlarii din mediul rural puși la grea încercare de condițiile de învățare la distanță. Cei aproximativ 150 de elevi (voluntari în cadrul Fundației Ecologice Floare de Colț) de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” au fost fi implicați, timp de trei luni, într-o acțiune de colectare selectivă, online, în cadrul unei platforme dedicate create de Metaminds. La finalul campaniei, Metaminds va răsplăti implicarea voluntarilor printr-o donație de tablete către elevii Școlii Gimnaziale “Scorțoasa” din județul Buzău, pentru a asigura tinerilor din mediul rural accesul la un act educațional de calitate chiar dacă școala s-a mutat în online din cauza pandemiei.
Rolul Act for Tomorrow în cadrul campaniei a fost realizarea de materiale video cu scop educațional pentru toți elevii și tinerii care își doresc să colecteze separat acasă, împreună cu familia. Mai mult, folosindu-ne de canalele de comunicare proprii, am împărtășit comunității noastre virtuale scurte video-uri și alte materiale informative despre colectarea separată și reciclare.
Sector 3 – Sector Curat
Parteneri: GreenPoint Managament, Primăria Sectorului 3
Începând cu 2019, Școlile din Sectorul 3 au fost dotate cu pubele de colectare separată, de GreenPoint Management și Primaria Sectorului 3.
Complementar acestei măsuri, pentru ca deșeurile să fie sortate corect de la sursă, alături de GreenPoint Management și Primăria Sectorului 3, am demarat și o amplă campanie de educație ecologică în unitățile de învățământ din sector.
Maratonul Reciclarii
La începutul anului 2020, alături de Marathon EPR Group, am dat startul unei noi campanii de educație ecologică în școli și comunități. Este vorba de Maratonul Reciclării, un proiect de implicare activă în campanii de educare și conștientizare a populației privind colectarea separată a deșeurilor.
Primul pas făcut a fost crearea și distribuirea de Marathon EPR Group și Brai Cata a sacilor de colectare separată necesari în cinci localități din județul Giurgiu. În același timp, echipa Act for Tomorrow a facilitat sesiuni de formare pentru cadrele didactice, prin care acestea au înțeles noțiunile de bază în domeniul protecției mediului, importanța colectării separate și a reciclării, precum și regulile acestor procese. Prin intermediul sesiunilor, cadrele didactice au dobândit toate cunoștințele necesare pentru a le putea transmite apoi elevilor și părinților, astfel încât aceștia să aibă cunoștințele necesare pentru a colecta corect deșeurile în gospodăriile lor.
GreenEDU
GreenEdu este un proiect de educație ecologica, pornit de la nevoia de a oferi unei comunități toate componentele necesare pentru a colecta separat deșeurile – atât componenta educațională, infrastructura, cât și stimulente motivaționale. Prin acest proiect ne-am propus să învețăm cadrele didactice, elevii și părinții acestora, din 5 scoli din București – zona Rahova-Șoseaua Alexandriei, ce înseamnă colectarea și reciclarea deșeurilor, îmbinând educația non-formală cu practica.
Principalul obiectiv al proiectului a fost mobilizarea comunității locale în vederea colectării deșeurilor. Proiectul a cuprins sesiuni de formare pentru cadre didactice și elevi, materiale informative pentru părinți, iar componenta practică a constat în colectarea deșeurilor de ambalaj la aparatul de colectare de tip RWM situat în parcarea magazinului Kaufland de pe Șoseaua Alexandriei. Proiectul a fost derulat sub forma unei competiții, iar școlile puteau căștiga premii constând în renovări ale școlilor în funcție de punctajul obținut la activitățile proiectului.
Rezultate:
- 48.220 de ambalaje PET, doze de aluminiu și sticlă (2500 kg)
- 1.571 au beneficiat de sesiuni de educație ecologică
- aparatură și dotări la nivelul școlilor de în valoare totală 6.000 euro
Caravana cu Potențial
„Caravana cu Potențial”, primul modul de educație ecologică din țară în format VR!, este un proiect de responsabilitate socială al companiei Tetra Pak în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow . Proiectul a vizat 20 de școli din județele Bacău, Galați și Vrancea. Elevii care au participat la Caravana cu Potențial au avut, pe durata unei ore, o experiență VR care conține o serie de probe de agilitate, atenție și cunoștințe ecologice, în care au fost răsplătiți cu puncte. Clasele care au adunat cele mai multe puncte au fost premiate.
Rezultate:
- 20 de școli în care au fost realizate sesiuni de educație ecologică
- 1140 elevi formați
- 71 de cadre didactice formate
Alte Proiecte
GreenACT
Construim o lume fără deșeuri prin proiecte educaționale în școli, companii și comunități locale.
PlantACT
Dăm naștere sau înființăm corpuri noi de păduri în toată România, pe suprafețe neproductive.
Află mai multe